Fondacija našeg kraja - zajednica se pita
Trag fondacija Mott foundation

baner

ŠTA JE LOKALNA FONDACIJA?

Fondacija spaja ljude koji imaju ideje sa onima koji imaju sredstva da ih sprovedu u delo. Lokalna fondacija čini isto to -  samo na lokalu, u jednom kraju! I baš je to često čini snažnom, produktivnom i transparentnom!

ZAŠTO JE ONA VAŽNA?

Lokalna fondacija se pokazala kao ključni pokretač promena u zajednici, jer mobiliše, inspiriše i osnažuje lokalnu zajednicu da poboljša svoje neposredno okruženje!

SAZNAJ VIŠE

KAKO DA OSNUJEŠ FONDACIJU U SVOM KRAJU?

korak1

Baci pogled na svoju zajednicu i prvo što ćeš spaziti je da ima prostora za poboljšanje. Zadrži pogled još malo i videćeš da isto tako ima i resurse da učini svoje okruženje boljim. Ti resursi mogu biti novac, roba, prostor, znanje, kontakti ili slobodno vreme koje će preduzeća i pojedinci donirati.

korak2

Pojedinci mogu mnogo, udruženi mogu mnogo više! Zato Trag traga za neformalnim grupama od minimum troje ljudi koji žive u istoj zajednici i spremni su da zajedno rade na lokalnoj fondaciji. Zaječar, Obrenovac i Novi Pazar već imaju fondacije, sada tražimo entuzijaste iz drugih krajeva.

korak3

Videli ste šansu za poboljšanje i udružili se da dugoročno doprinesete zajednici? Popunite formular i pošaljete ga Trag fondaciji do 16. marta 2020. do 17 časova.

ŠTA VAS POTOM ČEKA?

 

Upoznavanje

Pregledaćemo sve prijave, pozvati one koji su ušli u uži izbor i upoznati ih na njihovom terenu.
Ubrzo nakon toga, u maju 2020. odabraćemo učesnike programa!

Ucenje

Dobićete zato na svako svoje zašto i tako na svako svoje kako.
Drugim rečima, svu stručnu i mentorsku podršku,
kao i okvir za saradnju sa drugim lokalnim fondacijama.

Testiranje

Tokom prve godine, svaka grupa imaće zadatak da u svojoj zajednici prikupi 15.000 EUR, koje će Trag fondacija duplirati.

Tako ćete testirati značaj svojih ideja za zajednicu, potvrditi da za njih imate podršku svojih sugrađana i tako napraviti dobar temelj za dugoročno održivu i nezavisnu lokalnu fondaciju, koju osnivate nakon završetka prikupljanja novca. Naš cilj je da za 12 meseci steknete znanje, poznanstva i fond od 30.000 EUR - kao sjajnu osnovu za promene u vašoj zajednici.

Maraton

Podjednako važan cilj nam je i da vaša fondacija traje!
Zato ćemo pratiti razvoj i posle prve godine,
pružajući vam podršku kroz individualno savetovanje,
organizovanje nacionalnih i regionalnih događaja,
studijskih poseta drugim lokalnim fondacijama
i pristupa relevantnim međunarodnim mrežama.

DOBRI PRIMERI

Lokalne fondacije postoje u celom svetu i njih skoro 2000 svakodnevno prikuplja sredstva kojima će ostvariti lokalne inicijative.
I u našem okruženju ima nekoliko sjajnih primera!

OYF     FTZ

REZULTATI KONKURSA ZA SRBIJU 2020. GODINE:

Na konkurs je stiglo 28 prijava iz 17 zajednica,
a podržane su 4 neformalne grupe
iz Niša, Šapca, Pančeva i Stare Pazove
koje će učestvovati na programu.
Više na: 
https://bit.ly/rezultati_srbija2020

rezultati

 


PROJEKAT PODRŽALI

Trag

Regionalna fondacija koja već dvadeset godina podstiče i podržava aktivno uključivanje građana i građanki u razvoj lokalnih zajednica. Do sada je podržala preko 1500 projekata u vrednosti od preko 13 miliona evra širom Srbije i regiona.

MottPruža podršku neprofitnim organizacijama koje rade na jačanju lokalnih zajednica na međunarodnom nivou u oblasti obrazovanja, civilnog društva i životne sredine.